Kangal - en urhund!

För att få veta lite mer om denna underbara och mycket speciella ras så kommer här lite historia och fakta om Kangalen.




Kangalen är turkisk herdehund som levt under 1000 tals år som boskapsvaktare. Den användes och används fortfarande aktivt för att skydda boskap mot varg, stora kattdjur och till och med björn världen över. De kan vakta boskap i hjordar upp mot 300 djur och känner av ett rovdjur innan det är i närheten av hjorden. Eftersom rasen har bevarats och inte korsats eller avlats på i onödan så är det generellt en oerhört stark, kraftfull, frisk och mentalt stabil hund. De är väldigt lojala och nära sina flockmedlemmar, vilket kan vara familjemedlemmar, husdjur eller boskap.

Deras vaktinstinkter lever kvar och gör dem till bland de mest kapabla vaktuhundar i världen. De är inte agressiva och ska enligt rasbestämmelser vara lugna, trygga hundar. Dock kan de om det krävs bli väldigt tuffa. De arbetar i flock, men är väldigt oberoende av kommandon eller träning för att utföra sina uppgifter.

De används även i ett projekt för att bevara geparden i Namibia, Afrika. För att förhindra bönder att skjuta geparden då de dödar deras boskap så har de nu fått hjälp av kangalen att skydda hjordarna istället.





De är väldigt intelligenta, vänliga och lydiga hundar till sättet och är väldigt bra med barn, husdjur och boskap. De kan även användas i syfte att hålla borta inbrottstjuvar och vandalister, då de skyddar sina marker och sin flock, särskilt när husse/matte själva inte är vaksamma.

Aida, Arzu och Affet kom till oss år 2008 då vi under flera år haft problem med att våra hästar och övriga djur blivit angripna allvarligt med kniv. Det var upprepade incidenter (dryga 10 skador) utspridda under en 4 års period som gjorde att vi tillslut bara såg en flytt som enda lösningen. Eftersom polisen, larm, övervakningskameror och höga staket inte gjorde någon skillnad så är vi väldigt tacksamma för att vi fick våra tre tjejer som beskyddare. De var bara ett år gamla när de kom till oss men kom snabbt in o sina roller och sedan dess har vi kunnat åter igen känna oss trygga och glada hemma!



Nu vill vi att valparna också ska fylla viktiga roller i andra människors liv. Andra med samma, liknande eller helt andra problem ska också kunna få hjälp att kunna återgå till de liv de vill leva, bekymmersfritt. Dessa kloka, underbara hundar har stora potentialer som de är ivriga att få nyttja, de älskar att arbeta!






Kommentarer
Postat av: MikaTela

Hej,

Vilka fina hundar dessa var, första gången jag hört talas om dom faktiskt.

Men är dom rymmare av sig eller håller dom sig helst nära sin flock?



Kollar lite vad framtida nästa hund kommer bli då vår börjar bli lite till åren och både sambon och jag vill ha en lite större och trevlig hundras.

2010-12-27 @ 15:16:24
URL: http://mikatela.blogspot.com
Postat av: Karabasch & Kangal beundrare

Urkul verkligen att se bilderna och få följa era hundar på gården. Häftigt att se att de har en egen flock och djur att ta hand om. Funderade att skaffa en själv för att ha till skydd mot varg & lo till Alpackaflock samt gårdshund. Läste mycket om socialisering i tidig åder i hop med värddjuren och har även sett filmerna där de används mot geopardangrepp. Finns många stora fina herdehundar att välja på men ''svartskallen'' fastnade jag för. Av olika anledningar slog inte min önskan in så därför är det sååå häftigt att få följa eran drömflock! Stort lycka till och Gott Nytt År.

2011-01-02 @ 12:15:25
Postat av: Sevket Yilmaz

Hej.

Ni har fina hundar! det är inte så lätt att hitta kangal och akbas i Sverige. de är en speciel rass och det är förbydet att ta ut ur Turkiet.

jag vill också ha ett par. men,vill inte stänga de in i lägenheten.

2011-01-28 @ 14:52:24
Postat av: Felicia

Hejsan, skulle gärna vilja att du gör ett inlägg på din blogg angående vad för boenden som är bäst för just denna ras samt stimulering. Så dom inte blir för understimulerade. Det är nog många som vill veta.

Typ aktivering för övrigt osv.

Jag tror nog att du vet vad jag tänker på med vad information som kan vara viktig att nämna. Då väldigt MÅNGA bara köper en hund av en viss ras bara för att dom vill ha just en sådan hund, utan att tänka på vad dom kräver och behöver för att må bra.



Jag har alltid velat ha en Kangal MEN har aldrig bott så jag kunnat ha det eller tiden till att kunna ta hand om en soppas stor hund. Sen vill man ju inte direkt ha en sådan hund i Lägenhet för hundens skull... Sen vet jag det att jag kommer skaffa en Kangal när jag bor på landet med stora ytor, orken och tiden. =) Det är och har alltid varit min dröm.



Mvh Felicia

2011-07-13 @ 16:57:18
URL: http://babymoss.blogg.se/
Postat av: Josef

Kangalhundar är inte turkiska utan det är kurdiska och kommer från Kngalområdet som ligger i den nu ockuperade delen av Kurdistan som har hamnat under Turkiet efter Ata Turks militärkupp!

Men som vanligt om turkarna får beskriva verkligheten så är allting turkiskt även luften vi andas in! Ni har ju hört: Turkisk yougort,trots att hela mellanöstern har samma sorts yougort, turkisk kebab, trots att alla länder i mellanöstern och inklusive Grekland faktiskt har samma maträtt.

Något som irriterar mig ännu mer är när man åker genom Turkiet så ser man överallt skylter i deras bensinstationer där det står Turkish Petrol och så vitt jag vet så har turkarna ingen olja men likförbannad är det turkiskt! Varför? Vet jag inte!

Det fuinns 18 miljoner kurder som bor i östra sidan av Turkist men de är inte kurder utan tukar.

Så ibland räcker det med en sådan här Youtube-klipp med en dålig research från en s.k. forskare som inte känner till landet och historien för att sprida dessinformation och lögner blir sanna!

Mvh

Josef

2011-12-29 @ 15:44:03
Postat av: Yunne

Finns det ingen som säljer Kangal i svergie?

[email protected]

2012-05-14 @ 14:07:59
Postat av: JONATHAN

hej, jag skulle vilja besöka er gård och besöka era hundar? Jag är 11år och har aldrig sett en i verkligeheten.

2013-02-14 @ 13:20:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0